Knivslipare.nu
Slipa på bryne

 

För dagligt underhåll av knivar så rekommenderar jag ett läderbryne av bra kvalitet

När läderbrynet efter ett tag inte längre "räcker till" så behöver man räta ut eggen med ett slipstål

Slipstål finns i tre typer av material som alla påverkar kniven på olika sätt och dom kan användas på både europeiska och japanska knivar

 

Keramikbryne

Avverkar minst metall och används för att räta upp och slipa eggen vid daglig användning, rekommenderas i första hand

Stålbryne

Avverkar inte heller så mycket metall och används för att räta upp och slipa eggen vid daglig användning, rekommenderas andra hand

Diamantbryne

Avverkar mer metall än keramik/stål -bryne och har medför därför betydligt mer avverkning, rekommenderas i tredje hand 

 

Hur gör man då enklast för att få rätt vinkel när man bryner med slipstav?

Detta är en nybörjarvänlig teknik

Steg 1

Håll brynet med ena handen så att den är helt vertikal. Låt brynets spets vila stabilt mot en plan yta

Steg 2

Lägg kniven platt på brynet så att det ser ut som ett kors. Vinkla sedan bladet 10-15 grader så att endast eggen nuddar brynet

Steg 3

Börja dra kniven mot brynet i en båge, så att det sista som slutar röra brynet är den absoluta spetsen av eggen på kniven

 

Det kan låta komplicerat i text, men är oerhört simpelt så fort man fått tekniken illustrerad för sig.

Jag rekommenderar videon som man får upp om man klickar på bilden ovan för att få till rätt slipteknik med en slipstav

 

 

Slipa med slipstav

 

När det gäller daglig rengöring av knivar så rekommenderar jag att man diskar för hand med millt diskmedel

Rule no. 1 .. Diska INTE knivar i diskmaskin!!  Inte för att dom blir slöa, utan för att det lätt blir rostfläckar!!

Knivar av kolstål som lätt rostar bör man torka omedelbart efter användning/diskning

Handtag av trä bör man emellanåt slipa upp med fint sandpapper och olja in med tex. kamomillolja eller paraffinolja

Har man fått missfärgningar på knivbladet(händer oftast på kolstålsknivar) så finns det speciell "rostsudd" att tillgå

Förvara knivarna i ett knivställ eller en knivväska, finns ochså bra bladskydd att köpa om man insisterar att förvara knivarna i en låda

Använd en bra skärbräda, helst av naturligt material som Bok eller Ask och gärna då av ändträ, plastskärbräda går det med men är inte lika snyggt

När kniven inte längre skär som den skall trots bryning på skärpstål så är det troligtvis dax för återbesök hos din Knivslipare.nu

 

 

 

Navigera på sidan: