För dagligt underhåll av knivar så rekommenderar jag ett läderbryne av bra kvalitet
När läderbrynet efter ett tag inte längre "räcker till" så behöver man räta ut eggen med ett slipstål
Slipstål finns i tre typer av material som alla påverkar kniven på olika sätt och dom kan användas på både europeiska och japanska knivar
Keramikbryne
Avverkar minst metall och används för att räta upp och slipa eggen vid daglig användning, rekommenderas i första hand
Stålbryne
Avverkar inte heller så mycket metall och används för att räta upp och slipa eggen vid daglig användning, rekommenderas andra hand
Diamantbryne
Avverkar mer metall än keramik/stål -bryne och har medför därför betydligt mer avverkning, rekommenderas i tredje hand
Hur gör man då enklast för att få rätt vinkel när man bryner med slipstav?
Detta är en nybörjarvänlig teknik
Steg 1
Håll brynet med ena handen så att den är helt vertikal. Låt brynets spets vila stabilt mot en plan yta
Steg 2
Lägg kniven platt på brynet så att det ser ut som ett kors. Vinkla sedan bladet 10-15 grader så att endast eggen nuddar brynet
Steg 3
Börja dra kniven mot brynet i en båge, så att det sista som slutar röra brynet är den absoluta spetsen av eggen på kniven
Det kan låta komplicerat i text, men är oerhört simpelt så fort man fått tekniken illustrerad för sig.
Jag rekommenderar videon som man får upp om man klickar på bilden ovan för att få till rätt slipteknik med en slipstav
När det gäller daglig rengöring av knivar så rekommenderar jag att man diskar för hand med millt diskmedel
Rule no. 1 .. Diska INTE knivar i diskmaskin!! Inte för att dom blir slöa, utan för att det lätt blir rostfläckar!!
Knivar av kolstål som lätt rostar bör man torka omedelbart efter användning/diskning
Handtag av trä bör man emellanåt slipa upp med fint sandpapper och olja in med tex. kamomillolja eller paraffinolja
Har man fått missfärgningar på knivbladet(händer oftast på kolstålsknivar) så finns det speciell "rostsudd" att tillgå som hjälper
Förvara knivarna i ett knivställ eller en knivväska, finns ochså bra bladskydd att köpa om man insisterar att förvara knivarna i en låda
Använd en bra skärbräda, helst av naturligt material som Bok eller Ask och gärna då av ändträ, plastskärbräda går det med men är inte lika snyggt
När kniven inte längre skär som den skall trots bryning på skärpstål så är det troligtvis dax för återbesök hos din Knivslipare.nu